Kjøpegrøt og livet
Kjøpegrøt og livet

Kjøpegrøt og livet

Om denne debatten hadde vært til stede for 21 år siden da jeg var blitt mor og det var på tide å introdusere mat, hadde jeg definitivt begynt med det som ble anbefalt på helsestasjonen. Jeg hadde ikke hatt tillit til at jeg kunne sette sammen en god og næringsrik grøt på egenhånd, og særlig ikke om mitt barns helsesykepleier hadde sagt at jeg måtte passe på dette med jern. Jeg hadde gått rett på butikken og kjøpt med alle de ulike smakene fra Nestlé. I tillegg hadde jeg hatt tillit til at en så stor matprodusent ville det beste for meg og mitt barn.

Hadde det den gang kommet frem det vi i dag vet om kjøpegrøt, hadde jeg nok gravd meg ned i materien og på vitenskapelig vis begynt å lage grøten selv, fra bunnen av. 

Og det hadde lagt seg på toppen av alle “burde”, “må” og “skal” for å være ei best mulig mor. Det hadde ikke vært sunt for meg som stod i spagaten allerede, iallfall.

Er du nybakt mor i dagens samfunn, tar det tredje skiftet i tillegg til å selv være i fulltidsjobb for å få økonomien til å gå opp? Kjøp kjøpegrøt, gi den med din beste samvittighet, og bruk den kapasiteten du har igjen til å være til stede for barnet ditt og ta vare på deg selv. Det er ikke verdt å bli utbrent i hamsterhjulet om hjemmelaget grøt legger seg som nok et krav for å være den perfekte mor.

Men, og dette men’et gjelder ikke bare kjøpegrøt, men all mat vi spiser: jo mer du lager fra bunnen av, med rene råvarer, jo bedre vil det være for kroppen din. Matsystemene er laget for profit; ikke for å gi deg bedre helse. 

Det er så mange gode påvirkere der ute som gjør en så god jobb for å gi oss god og korrekt informasjon. For vi forbrukere fortjener å få vite hva vi putter i oss og barna våre. 

Og alle utslitte mødre der ute som gjør så godt dere kan og som blir helt forvirra av hvem en skal stole på: følg din egen intuisjon og hold deg flytende i denne overveldende tiden vi lever i.

Dine barn vil huske deg for tiden du brukte sammen med de og at du var mentalt til stede, enn hvilken grøt de fikk. 

Hatten av til alle som oppdrar små barn og som gjør deres beste i en verden der profitt går foran helse og samfunnets beste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *