Bergstøbrød – verdens beste brød

Bergstøbrød - Foto: Åse Andreassen

Bergstøbrød – verdens beste brød

I coronatiden ble jeg skikkelig god på å lage brød. Jeg begynte med brød som måtte eltes og eltes, og det har jeg bare ikke tålmodighet til. Prøving og feiling fortsatte, helt til jeg endte opp med eltefrie speltbrød med surdeig. Verdens beste brød, helt ubeskjedent.

Hemmeligheten bak brød som smelter på tungen når de spises ferske er å beregne god tid. Ikke til selve bakingen. Det går på 5 minutter. Men når brødene får ligge på kjøkkenbenken i 12 timer og bare godgjøre seg blir de aller best.

Nybakt Bergstøbrød – Foto: Åse Andreassen

Ingredienser til to brød:

650 gr speltmel

250 gr sammalt speltmel

170 gr havregryn

50 gr sesamfrø

2 ts maldonsalt

Et godt dryss rosmarin

1 pakke surdeig m/gjær fra Dr. Oetker, alternativt levende surdeig og litt gjær dersom surdeigen din krever det

1 dl olivenolje

9 dl vann

Fremgangsmåte:

Blandes sammen i ei stor bolle. Deigen helles over i to brødformer (gjerne av silikon så slipper du å smøre formene). Dekk formene med plast og et kjøkkenhåndkle. La stå på kjøkkenbenken mellom 8-12 timer. Stekes på 225 grader i 40 minutter, på nest nederste rille. Ta brødene ut av formene og snu brødene på hodet. Stek videre i 15 minutter. La avkjøles – og voila: Verdens beste brød er klar til å nytes 😍

Bergstøbrød – foto: Åse Andreassen
Back To Top