Selvledelse i krisetider
Selvledelse i krisetider

Selvledelse i krisetider

Hva har tidligere kriser i livet lært meg? Jo, at selvledelse er viktigere enn noen gang. 

I disse dager er det ekstra synlig at vi er én planet. Coronaviruset har tatt over våre liv, arbeidsplasser, samfunn og land. Fra noe som begynte i det små i et land på andre siden av kloden, så er vi nå alle berørte på en eller annen måte. 

Det er lett å se mot våre ledere og i Norge har vi politikere som stort sett har stått sammen og handlet raskt for å få krisepakker på beina. 

Men det er ekstra viktig i disse tider å huske på at vi er alle ledere i vårt eget liv. 

For noen år siden ble jeg rammet av min største krise noen sinne. Mine tre største mareritt i livet gikk i oppfyllelse omtrent samtidig og for meg er tidsregningen før og etter denne krisen. 

Hva lærte jeg av dette? 

At den eneste som kan ha kontroll på mitt liv og lede meg gjennom krisen, er nettopp meg selv. Selvledelse ble helt essensielt og jeg hadde ikke vært her jeg er i dag uten denne oppdagelsen. 

Mine topp tre tips for å lede seg selv i denne krisetiden er:

1. Ta vare på egen mental helse.

Fyll på ditt eget vannglass hver eneste dag, med noe som du vet at gir deg energi. Bruk naturen om mulig, ha fokus på pusten, les ei bok, klapp katten og se en komedie.

Trenger du noen å snakke med? Ring en venn, avtal en digital vennekveld eller ring en hjelpetelefon. Har du tanker som kverner og kverner er det lurt å få snakket disse ut med noen andre. Vet du at du i kriser lett føler deg alene eller ekstra sårbar? Vær din egen leder og ta tak i dette så tidlig som mulig. Strekk ut ei hånd og du vil få støtte.

2. Skriv takknemlighetsdagbok.

Hver dag finnes det noe å være takknemlige for. Noen ganger må vi lete langt etter noe som helst å få ned på papiret, og i krisetider er det spesielt vanskelig. Men det er i slike tider at vi virkelig trenger å fokusere på det som ennå er bra.

Og forskning viser at når vi klarer å fokusere på det som er bra, så vil hjernen vår lete etter mer av det som gir samme gode følelse. Dette vil bli ditt konkurransefortrinn i en verden som akkurat nå fokuserer mye på det som går dårlig.

3. Vær i forkant på økonomien. 

Mange er permitterte nå og har plutselig fått lønnen halvert eller kuttet. NAV melder om rekordmange søkere og har ikke rigget sine systemer for å kunne ta unna søknadene som renner inn. Regningene ligger til forfall i nettbanken og blir ikke betalt, for det kommer ingenting inn. 

Få oversikt over egen økonomi. Søk om utsettelse på regninger om mulig. Kontakt banken for å høre hva hjelp du kan få. 

Og helt til slutt vil jeg bare si: Ingenting varer evig. Ikke det som er godt. Og ikke det som er vondt. Kriser kommer og går, akkurat som gode tider kommer og går. Det er dette som er livet. Det er bare noen få uker siden livet smilte såpass mye at jeg ikke så en ende på hvor godt alt var. Jeg nøyt denne tiden til fulle, fordi jeg visste at det ikke ville vare evig. 

Nå vet jeg at tiden vi er inne i nå heller ikke vil vare evig. Vi vil komme utav dette, med blødende sår og kutt både her og der, men sårene vil heles og vi vil reise oss opp igjen. 

Vær din egen leder og ta ditt eget ansvar for situasjonen du også er rammet av nå. Benytt krisen til å komme styrket ut av den, på ene eller andre måten.

I kriser ligger også muligheter for personlig vekst. Det er sant som de sier: What doesn’t kill you, makes you stronger. Du har mitt ord.