Se etter muligheter i enhver krise
Se etter muligheter i enhver krise

Se etter muligheter i enhver krise

Kriser er ikke noe nytt for menneskeheten. Historien viser oss at vi har overlevd mange kriser opp igjennom, både sammen som rase og helt ned til individnivå. 

Å leve i mareritt

De siste ukene har vært som hentet fra en halvdårlig film og det er veldig merkelig å leve i et så vanvittig historisk øyeblikk som vi faktisk gjør nå. Jeg gikk fra å rekruttere for kunde til å være med på å permittere for samme kunden til å permittere meg selv til å være lærer på hjemmeskole. Det er flere mareritt på gang samtidig enn hva skulle være mulig.

Sjelden har jeg hatt så behov for å klemme andre mennesker enn de jeg deler hus med, samtidig som jeg har en frykt for å bli smittet om jeg gjør nettopp det. Det føles som et dilemma når jeg møter noen kjente på butikken. De jeg før hadde gitt en god klem, passer jeg nå på å holde god avstand fra.

Aldri har jeg vært så opphengt i å vaske hendene etter den minste tur utenfor huset. Til og med etter å ha hentet posten. Tenk om atte hvis… 

Fra øvelse til realitet

Men det som jeg kjenner igjen fra tidligere erfaringer, det er kunnskapen om hva som er lurt å gjøre for egen del i denne tiden.

Det blir som en brannøvelse: har du øvd på hva du skal gjøre i en brann, så gjør du faktisk nettopp det du har øvd på.

Jeg har øvd på krise før, så jeg vet at selvledelse må på plass. Trening må på plass. God og sunn mat må på plass. Mental trening må på plass, sammen med søvn og gode rutiner. 

Slik har jeg og flere andre levd en tid nå. Og nå er ikke tiden for å løse litt på rutinene. Tvert imot, nå er tiden der at dagene fylles opp med det som gjør deg godt. Langsiktig godt.

Kast aldri bort en skikkelig krise!

Jeg tenker tilbake på intervjuene jeg gjorde med 3 dyktige damer som snudde vendepunkt i livet til nye muligheter, som ble publisert i Kamille høsten 2018. 

Berta Lende Røed, grunder av FuelBox, sa det så fantastisk bra: – Kast aldri bort en skikkelig krise!

Og er ikke dette en skikkelig krise vi står i nå, så vet ikke jeg hva vi skal definere en krise som!

Det ligger uante muligheter i situasjonen vi er i nå. Aksepter nåsituasjonen og gi rom for noen tanker om fremtiden. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv:

  • Hva ønsker du å komme utav krisen som?
  • Hva er det du har utsatt i evigheter, men som du nå har tid til å ta tak i?
  • Hva er ditt “why” i livet?
  • Hva ønsker du å gjøre annerledes fremover?
  • Hva vil du gjøre mer av?
  • Hva vil du gjøre mindre av?
  • Hva vil du legge helt bort?
  • Hva kan du gjøre for å glede noen andre?
  • Hva vil du skape?
  • Hvilket yrke vil du teste nå (om du er permittert og tar på deg et vikariat innen noe helt annet enn det du vanligvis gjør)?

Du trenger ikke bli den mest filosoferende utgaven av deg selv, men ta deg tid til litt egenrefleksjon og en fot i bakken.

Ønsk drittdagene velkommen

Og de drittdagene som du garantert har innimellom (eller er det bare meg?), de ønsker du også velkommen. Spis den sjokoladen, dropp badevekten og sosiale medier de dagene det kniper litt ekstra på, og sett på en film. Vær sur (helst alene, så ikke surskapen sprer seg for mye i heimen…) og brøl i ei pute. Grin dine tårer og ønsk deg tilbake til den tiden der alt var så mye bedre. 

Cluet er bare å ikke bli værende i en drittdag. Gi deg selv 1 time, 5 timer eller en dag. Men så er det igjen tid for å ta seg selv i nakken og se fremover.

Det er tross alt fremover vi skal. Og der kommer vi uansett hva. 

Du kan gjøre gode valg nå og bruke dette vendepunktet til noe som blir veldig bra for deg og for de rundt deg. Se etter muligheter for å komme styrket ut av krisen.