Sitges – Barcelonas frekke lillebror
Sitges – Barcelonas frekke lillebror

Sitges – Barcelonas frekke lillebror

Rolig strandliv på dagen og hett uteliv om natten. Sitges er byen som gir deg litt av alt.

Tekst og foto: Åse Andreassen

Kun en liten togtur unna Barcelonas travle gater, kommer du til Sitges. Byen med nydelige strender, trange handlegater og et åpent sinn. Skal du hit, bør du også åpne sinnet ditt i forkant. For Sitges er ikke som alle andre byer. 

Kom som du er

Sitges er byen som i det ene øyeblikket er vennligheten selv og en magnet på barnefamilier som nyter de flotte strendene. I det andre øyeblikket snur byen over til å være en magnet for frisinnede mennesker. Når byen i tillegg beskriver seg selv som homovennlig, forstår man fort at her kan du komme som du er. Bare pass på at du stiller med et åpent sinn.

Byen har 22 flotte strender og tre av disse er åpne for nudistbekledning, altså ingen klær. Selv om man selvsagt kan stille i full badedrakt om man ønsker, så blir det liksom ikke helt det samme når alle andre rundt deg går i Adams drakt. For det er flest Adamer å se, selv om det innimellom dukker opp ei og annen Eva. 

Og uansett bekledning eller kjønn så vrimler byen av vennlige mennesker som alle nyter de varme vindene som skyller inn fra Midddelhavet. I Sitges koser alle seg.

Mikroklima i Spanias svar på Saint Tropez

Med sine over 300 soldager i året, er det lett å bli varm i både kropp og sinn av å være i Sitges. Byen er omkranset av fjellene kalt Garraf og i tillegg slår Middelhavet inn over strendene. Dermed har Sitges behagelige temperaturer året gjennom. 

I gatene høres både fransk og spansk blant alle turistene, noe som ikke er så rart. De franske storbyene Montpellier og Toulose ligger begge knappe fire timer fra Sitges med bil, noe som gjør Sitges ettertraktet som en by man tar en langweekend i når man vil ut av Frankrike. Når Sitges i tillegg kalles Spanias svar på den franske rivieraen, er det lett å forstå hvorfor også naboene i nord trekkes til byen. 

Mens klimaet er behagelig både på land og i sjøen på dagtid, så skifter utelivet til hett så snart solen går ned.

Lakk, lær og latter

Sitges er byen damer kan føle seg skikkelig trygg i etter at solen har gått ned. Nattestid fylles byen opp med menn i lettere bekledning, gjerne lakk og lær, som ikke bryr seg nevneverdig om damer. Tvert imot, så oppleves damene å være i veien om man skulle gå inn i en mannsdominert menneskemengde. For mennene søker andre menn, og damene får gå i fred. 

Høy latter høres hvor enn du beveger deg i Sitges, også på kveldstid. Det er lett å være glad når man får være seg selv helt og fullt. 

Venninnetur

På denne turen reiste jeg sammen med fem venninner og det var høy latter fra vi kom til vi dro. Vi lo av absolutt alt, men aller mest av oss selv. I tillegg til å le oss ti år yngre og svømme i Middelhavet, så spiste, drakk og shoppet vi. Akkurat som på enhver venninnetur. 

Vil jeg anbefale byen til andre venninner som skal på venninnetur? På mange måter: ja! Som kvinne i en by har jeg sjelden følt meg tryggere. Maten og vinen er kjempegod. Klimaet er herlig og Middelhavet holder en skjønn temperatur. Shoppingen er grei og du rekker fint å gå fra det ene til det andre. Det er jo deilig å slippe buss og taxi når været  uansett er så fint. 

Men ønsker dere en venninnetur hvor menn står i kø for å holde døren oppe for dere, som sender dere lange blikk når dere passerer, som spanderer en drink i baren og som plystrer høylytt etter dere på stranda?

Da er det bare å glemme Sitges og heller gå for Barcelona, den stødige storebroren. For Sitges har ikke tid til å være en gentlemann for venninner på tur. Til det er byen for travelt opptatt med å varte opp alle mennene.

Hvordan kommer du til Sitges? 

Med direktefly til Barcelona fra flere av de norske storbyene, kommer du deg lett videre til Sitges. Du kan enten ta tog, buss eller leie sjåfør inn til byen. Vær oppmerksom på at du må bytte tog underveis. Bussen går ikke så ofte, så pass på at du sjekker opp busstilbudet på forhånd. Ønsker du å leie en sjåfør, som kan lønne seg om dere reiser sammen i et litt større reisefølge, så bestill i god tid i forveien.

Hvor spiser og drikker du? 

  • God stemning og nydelig tapas på Beach House sin Rooftop Terrace, i Paseo Ribera 33
  • Spanske delikatesser som paella og flan på Vivero Beach Club Restaurant, Paseo Balmins
  • Italiensk, sushi eller mer tradisjonelle kjøttretter fra grillen? Valget er ditt på Buenos Aires Grill, Carrer de Port Alegre 21

Hvor handler du?

  • Nydelig sjokolade finner du hos Torrons i Xocolates, Carrer de les Parellades 23
  • Ale-Hop har en fin alt-mulig-butikk hvor du finner gavene til å ta med hjem, Carrer Marquès Montroig 16
  • Alma er en liten butikk med egendesignede klær for den kvalitetsbevisste dame, Carrer de Sant Francesc, 9

Spanske gloser for å få samtalen i gang:

Buenas noches – god kveld

Hola – hei

Por favor – vær så snill

Gracias – takk

De nada – bare hyggelig