Camilla Johannesen: – Mange norske jenter har mye å tilby og jeg skulle ønske de turte å satse.
Camilla Johannesen: – Mange norske jenter har mye å tilby og jeg skulle ønske de turte å satse.

Camilla Johannesen: – Mange norske jenter har mye å tilby og jeg skulle ønske de turte å satse.

Karriere i New York:

Work, Work, Work Part Two!

Mens mange lar være å følge drømmen om å jobbe utenlands, finnes det noen som tar sjansen og hopper i det. Her kan du bli inspirert av Camilla som også har bygget seg en karriere i storbyen New York.

Foto: Silje Pauline Killi Bjølverud 

Navn: Camilla Johannesen

Alder: 25 år

Fra: Florø

Bor: East Village, NY, sammen med kjæresten Jonathan og 2 andre norske jenter. For tiden er Camilla på reise i Asia.

Siden: 2013

Tittel: Stylist og blogger på www.fashion-cam.com

Fra blogging i Florø til stylist i New York

Møt Camilla som gikk fra å blogge om mote i den lille vestlandsbygda Florø til å jobbe med A-kjendiser i storbyen New York. Som da hun var ung knakk ryggen uten at det stoppet henne fra å reise til Norway Cup som planlagt, selv om det bare ble for å heie på lagvenninnene fra sidelinjen ikledd jernkorsett. Som nå kan oppleve å få en telefon midt på natten at hun må komme seg på jobb for å stryke en kjole som skal brukes til fotoshoot om noen få timer. Som har bevist for seg selv og alle rundt at hardt arbeid gir resultater.

– Når jeg blir fortalt at jeg er så heldig som bor og jobber i New York, svarer jeg at jeg ikke er heldig for jeg har jobbet hardt i 5 år for å komme dit jeg er i dag. Jeg har opplevd å miste venner for at jeg ikke hadde tid til å ha det gøy, sier Camilla bestemt.

Jobben er langt fra noen typisk 9 til 5-jobb og Camilla forteller at hun i perioder er på jobb omtrent 24/7.

– Søndagene er hellige og noen ganger sover jeg 12 timer i strekk med frokost på senga etterpå, sier Camilla.

Camillas jobb går kort fortalt ut på å style opp garderoben til en utvalgt skuespiller til enten en reklameinnspilling og film. Det er på forhånd laget en moodboard og Camilla shopper i mange dager med blå Ikea-pose på ryggen før hun viser innkjøpene til både skuespilleren og regissøren som forhåpentligvis godkjenner garderoben. Ellers er det ut på shopping igjen. I tillegg jobber Camilla med PR og markedsføring for å bygge opp ulike merkevarer innen mote. Hun sender blant annet klær til kjendiser og får det ut i sosiale medier.

Den første filmen hun jobbet på het “Blind” og var med Demi Moore og Alec Baldwin i hovedrollene. Camilla skulle kle opp både Demi og Alec gjennom hele filmen. 

– Jeg bare måtte si ja. Det var så surrealisitisk å bli spurt. Fra å bo hjemme i Florø til å skulle style Demi og Alec! ler Camilla.

I begynnelsen måtte hun også jobbe gratis for å få en fot innenfor. I New York må man si ja til alt av jobber, også de jobbene uten lønn, for det er mange som står i kø for å jobbe gratis. Man må ha god arbeidsmoral og aldri si nei.

– Nå sier jeg ikke ja til gratis oppdrag lengre. Det var mye gratis jobbing i begynnelsen, men nå er jeg kommet der at jeg ikke jobber bare for credits lengre. Du blir ikke rik de første årene og du må ha en side-job på kvelden. Jeg tjener mer nå, men det er en slak kurve oppover, sier Camilla.

Da “Mr. Big” eller Chris Noth som han heter i virkeligheten, fylte 60 år, var det Camilla som arrangerte bursdagsfesten hans. I tillegg til å jobbe som stylist, jobber nemlig Camilla også med eventhosting gjennom Tao Group.

– Nå blir jeg oppringt av kjendiser for å gjøre en jobb eller event for de. Det hadde jeg ikke trodd da jeg bodde i Florø, sier Camilla.

Utforskertrang

Camilla vokste opp med ei mor og ei mormor som begge var interessert i klær og klesstil, og interessen smittet over. Hun opprettet en blogg med navnet “Fashioncam” og navnet har hun tatt med seg til New York. Camilla jobbet hardt allerede da hun bodde i Norge, og hadde to jobber pluss bloggen ved siden av skolen.

– Folk smålo da jeg fortalte om drømmen min om å reise og bo andre steder i verden, men jeg synes at det er viktig å reise for å oppleve andre kulturer. Det er en klisje, men vi har ett liv. 20-årene er de beste årene til å reise og følge drømmene sine. Du kan jo bare ta ett semester i utlandet, for eksempel, så ser du om du liker det, sier Camilla.

Og at Camilla likte å reise og ville ut i verden, var tydeligvis ingen hemmelighet i hjembygda og noen hvite løgner ble innimellom brukt for å utforske livet utenfor Florøs grenser.

– Si til læreren at jeg har spysyken for jeg stikker en tur til London, ler Camilla da hun avslører hva som ble skrevet om henne av medelever i årboken fra videregående.

Veien til New York begynte med et semester på folkehøyskolen Gateway College der Camilla studerte fag innen moteledelse. Allerede etter 3-4 dager kjente Camilla at hun følte seg hjemme i storbyen.

Camilla Johannesen Fashioncam

Camilla i New Yorks gater.

Da hun gikk på skolen møtte hun kjæresten som kjente noen som jobbet i et high-fashion magasin, Vs.Magazine. Camilla fikk deretter et internship i magasinet hvor hun hjalp til på alle fotooppdrag og kampanjer. Her rakk hun å jobbe med mange talenter vi andre bare drømmer om å møte, som for eksempel Helena Christensen og Uma Thurman. Måten hun fikk jobben på beskriver Camilla som typisk i New York, hvor det er viktig å ha nettverk

– Vi må ha mer fokus på å følge drømmene våre. Vi i Norge har så mange ressurser til å komme oss ut i verden, og vi trenger flere entreprenører og talenter. Hør på din indre stemme! Jeg lærer og vokser så masse her i New York. Her kan jeg leve og få mestringsfølelse, sier Camilla.

Mestringsfølelse er et ord som går veldig igjen hos Camilla og hun forteller at dette var noe hun ble bevisst på etter å ha flyttet til New York. Her ble hun avhengig av ekte mestringsfølelse gjennom jobbene hun gjorde og noen ganger stilte hun seg selv spørsmålet om jobben var verdt å gjøre om hun ikke fikk mestringsfølelse av den.

– Jeg har lært masse av å gjøre feil. Let etter det som gir deg mestringsfølelse. Det er da du vet hva du vil. Put yourself out there! oppfordrer Camilla.

Hun kan bli slaktet fullstendig på jobb og er fremdeles ung i bransjen. Dette har gjort at Camilla har blitt veldig tøff. Hun må selge seg selv i enhver situasjon og være på.

– Jeg må late som jeg er pro og ikke fra lille Florø. Folk i motebransjen i New York kan være veldig tøffe, og de kan se ned på ei småbyjente som meg. Derfor må jeg stå opp for meg selv og jobbe dobbelt så hardt for å komme høyere opp i bransjen. En New Yorker lar seg aldri tråkke på, og jeg føler meg som en New Yorker. Man skal aldri si aldri, men nå føler jeg meg veldig sikker på at jeg vil bo her i lang tid fremover, avslutter Camilla.

Camilla Johannesen Fashioncam

Fra v: Camilla og Åse møttes til lunsj i New York

Camillas beste råd til alle som vil tørre å gjøre noe som føles utrygt:

  1. Gjør noe som gir deg mestringsfølelse. Jeg er fortsatt livredd for mange ting, men jeg gjør det allikevel.
  2. Gjør alltid research på forhånd. For eksempel finn ut hvor mye penger du vil trenge før du flytter til en ny plass.
  3. Spar penger så du får råd til nye opplevelser!
  4. Reis uansett hvor. Det er så viktig å oppleve andre kulturer.
  5. Ikke slå deg til ro med å være trygg. Det er deilig å slappe av, men alt blir fort en rutine da.
  6. Det er sykt digg å møte andre norske som også lykkes. Man ser at det betaler seg med hard jobbing. Har andre klart det, kan du også klare det.