Vilde Michelsen Værøyvik: – Man gir opp mye for på en måte å få full frihet til å være den du vil.
Vilde Michelsen Værøyvik: – Man gir opp mye for på en måte å få full frihet til å være den du vil.

Vilde Michelsen Værøyvik: – Man gir opp mye for på en måte å få full frihet til å være den du vil.

Karriere i New York:

Work, Work, Work Part One!

Mens mange lar være å følge drømmen om å jobbe utenlands, finnes det noen som tar sjansen og hopper i det. La deg inspirere av Vilde som har bygget seg en  karriere i storbyen New York.

Tekst og foto: Åse Andreassen

Navn: Vilde Michelsen Værøyvik

Alder: 29 år

Bosted: West Harlem, NY

Fra: Bergen

Bodd her siden: 2010

Utdannelse: Bsc i journalistikk med fordypning i internasjonal politikk og Msc i menneskerettighetsstudier.

Jobb: Election Officer/Valgmedarbeider for Norges FN-delegasjon

Fra Bergen til Harlem

14 år gammel gikk Vilde rundt i New Yorks gater og da hun kom til bydelen Harlem tenkte hun at “her skal jeg bo en dag”. Vel hjemme i Norge fortsatte den unge jenta skolegangen, med utvekslinger til både Mexico og Ghana underveis. Da Vilde kom tilbake til New York som mastergradsstudent på Columbia University, var det med et langsiktig mål om å bli. Siden har hun bodd i byen som bokstavelig talt aldri sover, i nettopp bydelen Harlem.

– Jeg kunne bodd komfortabelt hjemme i Norge, men hver kveld etter jobb går jeg hjem til et lite studio i et relativt shabby bygg i Harlem, sier Vilde.

Mens vi her i Norge tar for gitt å komme hjem til både varmt vann i dusjen og strømmen på plass i sikringsskapet, opplever Vilde innimellom det stikk motsatte i New York. Da hun flyttet inn i studioet var det desember måned. Ute var det iskaldt, ca -15c og sentralvarmeanlegget var ødelagt. Enkeltglassvinduene holdt ikke akkurat på den lille varmen som ennå var igjen i studioet og snart var det like kaldt inne som ute. I hele tre netter sov Vilde innpakket i tykke vinterklær før anlegget ble reparert og varmen kom tilbake. Allikevel føler Vilde seg priviligert som bor i byen hun drømte om i en alder av 14 år.

– Man blir glad i å være her. Det er så mange hyggelige mennesker, smiler Vilde.

Lange arbeidsdager

Med mastergraden i lomma fikk Vilde jobb med en gang etter endt studie hos en sosial aktivistorganisasjon som i tillegg sponset hennes visum. Hun jobbet der noen år før hun kjente på at det var på tide med noe nytt.

– Jeg søkte jobb ved den norske FN-delegasjonen i New York i 2014 og fikk den. Det er en veldig utadvendt jobb som er veldig gøy. Man er med på alt, sier Vilde.

– 193 land skal feire sin nasjonaldag, for eksempel. Det er travelt. I tillegg er det valgkamp i hele juni, sier Vilde.

Vilde er altså lokalt ansatt i den norske FN-delegasjonen og jobben hennes å bidra til at Norges kandidater blir valgt til ulike roller innad i FN. Det er valg i FN hele tiden og Vilde jobber med med et veldig spesifikt valgkampssystem. Selve arbeidsplassen er ikke i FN-bygget, så Vilde pendler daglig mellom bygget den norske delegasjonen sitter i og FN-bygget på New Yorks østside. 12 timers arbeidsdager er helt vanlig, og det inkluderer ofte sosiale tilstelninger man må stille opp på i jobbsammenheng. Så treffer man gjerne venner til en middag senere på kvelden.

Det var en kort periode det var rolig på jobb og Vilde kunne gå hjem kl. 17.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle finne på da jeg kom hjem. Jeg fant ut at det er greit å være lenge på jobb, for alle er på jobb uansett. Jeg gikk jo ikke glipp av noe, sier Vilde.

Perfekt for B-mennesker

Det er flere forskjeller i arbeidslivet mellom Norge og New York.

– Man blir raskt tykkhudet. I den amerikanske organisasjonen jeg jobbet i før var det ukentlige prestasjonsvurderinger og man kan virkelig ikke ta ting personlig. Jeg selv er blitt tøffere i tonen, sier Vilde.

– I tillegg anses jobben å være livet og det er forventet at man deltar på ulike tilstelninger. Ellers blir man ikke en del av kulturen. Man må følge filosofien på arbeidsplassen for å bli en del av “one big happy family” som er viktig her, deler Vilde.

Det er ingen tvil om at vi i Norge har en arbeidskultur som de fleste plasser er annerledes enn i New York og det blir ikke mye tid til å bare være Vilde i løpet av ei arbeidsuke. Hun beskriver seg selv som en sosial person som også trenger alenetid, men også behovet for alenetid får hun dekket.

– Det er lett å være alene i storbyen, og byen både tar og gir energi, sier Vilde.

Det forventes at man er helt ajour med jobb i løpet av helgen. I tillegg må man gjøre alt av husarbeid og innkjøp i helgene. Det er ikke vanlig å ha verken vaskemaskin eller oppvaskmaskin hjemme, og for mange i New York er det en stor drøm å få bo med nettopp disse maskinene på plass.

– Byen passer godt for B-mennesker uten praktiske skills. Det er vanlig å komme på kontoret i 9-10-tiden om morgenen og jobbe til kvelden. Jeg lager heller ikke egen mat og kjører ikke bil her borte, deler Vilde.

Hele verden i én by

New Yorkere benytter hvert ledige øyeblikk i løpet av en arbeidsdag, noe som gjør at telefonsamtaler gjerne tas mens man går fra A til B i storbyen. I løpet av en dag blir man vitne til hele følelsesregisteret hos de lokale, for de tar telefonsamtaler ute i mylderet av folk og det er ingen hindring fra å gråte, rope høylytt, skrike eller le. Man må rett og slett tåle litt lyd, for det er mange høylytte mennesker over alt.

– Man blir blasert av å bo her. Selv registrerer jeg ikke lengre folk som synger høyt på gaten, for eksempel, sier Vilde.

Man har ikke den samme fellesskapsfølelsen i den travle storbyen som i Norge. Derfor må man lage en naboskapsfølelse med kaféeieren, frisøren og de ansatte i den lokale matbutikken. Det er også noe positivt med å by i en så stor by hvor det bor så mange ulike mennesker. Vilde beskriver seg selv som en litt rastløs sjel og hun hadde i ung alder bodd i både Afrika og Sør-Amerika før hun endte opp i New York.

– Trangen til å flytte på seg er ikke så stor når man er en plass med så mange nasjonaliteter på én plass, smiler Vilde.

Vilde stortrives i storbyen og kan altså ikke tenke seg å flytte tilbake til Norge. Sist hun landet på Gardermoen var hun lei etter 20 minutter. Det var for stille og ingen snakket til hverandre.

– Jeg gikk inn på kiosken på flyplassen og spurte han i kassen hvordan det går. Ingen gjør jo det i Norge! ler Vilde høyt.

– Det blir aldri kjedelig å være her. Du sliter deg ut innimellom, men byen kan også gi deg mye. Du har tilgang til alt og du kan gjøre hva som helst og få tak i alt. Det er en klisjé, men når du først klarer deg, så er det ingen tak for hvor langt du kan nå.

Fra v: Åse og Vilde. Vi spiste skolebrød på et norsk bakeri i Brooklyn.

Vildes beste råd til alle som vil ta sjansen på å jobbe i New York

Vær litt amerikansk: Du må tørre å selge deg selv. Du må også tørre å tenke at det er verdt for en arbeidsgiver å ansette deg.

Det er mye papirarbeid, bla for å få visum. Hvis det er mulig, få deg et “social security number” som kan sammenlignes med et norsk personnummer. Det hjelper deg når du skal leie bolig og få deg en telefon.

Vær åpen for å gjøre ting du ikke har tenkt på, bare for å bli her. Alle er her for en grunn; du konkurrerer med folk som virkelig vil bo og jobbe her.

Bli kjent med folk. Networking er viktig, så få deg kontakter i byen. Bransjer er flytende. Det vil si at mange jobber med ting de ikke hadde planlagt. Derfor er det lurt å kjenne noen som kjenner noen.

Du må virkelig ville være her. Du bruker nesten hele lønnen på husleie og du tar av fritiden.

Du er omgitt av sterke personligheter som du kan lære noe av.