Reisebrev fra New York
Reisebrev fra New York

Reisebrev fra New York

– Byen er som skapt for å inspirere!

For første gang i mitt voksne liv reiste jeg på aleneferie og jeg valgte meg ut New York for å få påfyll og inspirasjon. La deg inspirere til å gjøre det samme!

Tekst og foto: Åse Andreassen

Byen sover aldri. Det er en klisje, men det kunne ikke vært mer sant. Så når jeg søndags morgen våkner i 6-tiden av at det er helt stilt utenfor, er det med undring jeg ser gjennom vinduet at politiet har sperret av hele området jeg bor i. Bilister blir bryskt avvist og blålysene preger det fine morgenlyset. – Best å legge seg under dyna igjen, mumler jeg til meg selv, mens jeg tenker: – Burde jeg bli redd for terror nå?

Taxi!

Men før det ble søndags morgen har det vært både lørdag, fredag, torsdag og onsdag i byen for min del. Jeg har gått noen mil til fots, noe beina mine skriker høyt til meg at de ikke har satt pris på. Skrikingen deres blir uansett kvalt under plastrene jeg har dekket de med. Jeg har møtt hyggelige mennesker og funnet ut at selv de lokale ikke liker Trump. De synes han er en klovn som skaper et sirkus i politikken. Jeg har shoppet litt, tatt masse bilder og ventet lenge på grønt lys ved alle fotgjengerovergangene før jeg til slutt begynte å gå på rødt når de lokale går på rødt. When in Rome osv. Det er viktig å gjøre som de innfødte gjør. Jeg har også avvist aggressive selgere på Times Square, jeg har ropt til en syklist som nesten syklet meg ned og jeg har avvist en ensom beiler som ville ha litt selskap i Central Park. Er man på alenetur så er man på alenetur. I tillegg har jeg praiet taxi som man gjør på film, og i et kort øyeblikk følte jeg meg virkelig som Carrie Bradshaw i en scene fra Sex og Singelliv.

Kontraster møter meg over alt

Mest av alt tar jeg inn masse inntrykk. Blir inspirert. Blir enda mer takknemlig over hverdagen jeg har nå. Blir lei meg når jeg ser den dresskledde Wall Street-mannen med Starbuckskaffe i hånden og trådløs øreplugg som haster forbi den hjemløse veteranen uten høyre fot som sitter inntil betongveggen med en boks foran seg og et skilt med sin triste historie på. Blir glad over alle de fine hundene som går tur med eierne på morgen og ettermiddag. Blir misunnelig på alle de flotte New York-damene som ser ut som de er på catwalken nedover 5th Avenue mens jeg går på flate sandaler med gnagsårplaster over store deler av føttene og en solid sekk på ryggen. Dette er kontrastenes by og jeg blender inn akkurat som alle andre jeg møter på min vei hver eneste dag.

Mam’, are you from Canada?

Er det forresten sekken på ryggen som får politimannen på flyplassen til å spørre meg om jeg var fra Canada, kanskje? For første gang i mitt liv klarer jeg nemlig å reise en plass med kun håndbagasje, og at det skulle bli til en metropol som New York tror jeg ingen kunne tro om meg og aller minst jeg selv. Nå skal det sies at neste morgen er det avgårde til et stort outlet med over 200 butikker for å spe på garderoben, så helt sjokkerende er det dessverre ikke. Med sekken tilbake på ryggen er jeg ute i gatene med dollar i hendene og shopping i sikte. Fra Canada eller ei; her skal det handles.

Shop ‘til you drop

På hjemveien fra shopping-galskapen går jeg hele veien fra Penn Station og ned mot Greenwich Village hvor jeg bor. Vi snakker altså om å gå 25 kvartaler med tung last og tom lommebok. Trafikken står bom stille, så det er ingen vits i å praie en taxi. Dette er heller ikke øyeblikket for å lære seg hvordan metrosystemet virker. Når jeg endelig står foran inngangsdøren til leiligheten viser skrittelleren 23.000 skritt, og det er ganske mye når sekken er fylt til randen og hendene har flere poser hver. Heldigvis er det heis opp til leiligheten og jeg har handlet kald drikke på veien. Drømmen om heisen går fort i grus, for dørmannen har tatt seg en pause og kun han får lov til å kjøre heisen fra tidlig 1900-tallet opp til leiligheten i 7. etasje. Dette er den eneste gangen jeg er nær tårene under oppholdet, så det sier litt. Det er ingen annen vei opp enn ved hjelp av føttene. Jeg puster og peser meg oppover de smale trappene før jeg endelig er i leiligheten og kan slenge meg på senga. Shop ‘til you drop – ja, bokstavelig talt!

Liv i parkene

Det kryr av liv i parkene og parker er det faktisk ganske mange av i denne storbyen. Mange små, noen større og selvsagt dronningen av de alle: Central Park. Til felles for menneskene jeg møter i alle parkene, er at de er genuint opptatt av å nyte hva parken har å by på og de er virkelig til stede. Jeg hører plutselig flere snakke med sidemannen om naturen de ser, det søte ekornet som hopper frem eller haukene som svever høyt over oss mens vi sitter ved en av innsjøene i Central Park. Pulsen er lav og stemningen høy.

Reisebrev fra ei uke på aleneferie i New York

Skyline Central Park. Fin utsikt å nyte lunsjen sin til.

Ikke tid til veskenapping

Når de samme menneskene er ute og går i gatene, forvandles de derimot til anti-sosiale vesener. Første dagen gikk jeg og tviholdt på vesken, for jeg befant meg tross alt i en storby. Etter noen timer slapp jeg galant taket, for her er det ingen som har tid til god, gammeldags veskenapping. Flesteparten har ansiktet godt plantet ned mot mobilen og de traver avgårde med et halvt øye på retningen de går i og de resterende halvannet øynene på skjermen.

De som ikke ser på mobilen, snakker i mobilen. Gjerne høyt og med innlevelse. Heller ikke disse har tid til veskenapping. Jeg har sett både hylgråtende og rasende mennesker som gir alt de har av følelser gjennom telefonen, og det er et helt vanlig syn.

Som scener fra en film

Et like vanlig syn er å se fotografer her i byen. Det vrimler av gode lokasjoner, og på dag to merket jeg at jeg gjorde som alle andre: jeg tok bilde av de som tok bilde. Det skal sies at når man blir vitne til bryllupsfotografering i Central Park; da blir man så bergtatt at man gjør som resten og tar opp kamera for å forevige øyeblikket man blir vitne til. Nok et øyeblikk som hentet fra en film.

Reisebrev fra ei uke på aleneferie i New York

Bryllup i Central Park. Akkurat som på film!

Jeg føler vel egentlig at jeg er med som statist i en film uansett når på døgnet jeg er ute og går. Time Square er like masete, Central Park er like fortryllende, Chinatown er like spennende og Greenwich Village er like sjarmerende. Folkene kommer og går, og plutselig merker jeg at jeg ikke lenger legger merke til alle bilene som tuter eller alle sirenene fra kjøretøy på uttrykning.

To fryktløse jenter møtes

Det er mange ikoniske monumenter å oppleve i New York. Hvem har ikke hørt om Frihetsgudinnen, Ground Zero Memorial eller Charging Bull på Wall Street?

Oksen som vokter finansdistriktet fikk for øvrig i 2017 selskap av ei fryktløs jente som først var ment som et kunststunt og som skulle stå i ei uke. Uken ble forlenget til en måned og i løpet av 2018 vil både oksen og jenta bli flyttet sammen til en lokasjon nærmere New York Stock Exchange. Det kan altså virke som om den fryktløse jenta er kommet for å bli, og jeg er både stolt og ydmyk da jeg tar plass ved siden av henne for å bli foreviget sammen. Tenk at en statue av ei liten jente kan inspirere ei stor dame!

Reisebrev fra ei uke på aleneferie i New York

Two fearless girls on Wall Street

Trygghet i gatene

Jeg har hatt nydelige dager på min alenetur til New York, og jeg føler meg like trygg her som i norske storbyer. Min indre Carrie har fått utløp og jeg har krysset av mange ting fra min bucket-list. Jeg føler meg fullstendig oppladet da jeg vender nesen hjemover igjen, og denne turen kommer jeg til å huske for alltid. Mye på grunn av alle de flotte menneskene jeg har møtt, men ikke minst fordi New York er byen som oser av energi på alle måter.

Og den morgenen jeg våknet av at alt var så stille? Da jeg listet meg ut av senga igjen etter 40 minutter til under dyna, var det til lyden av latter, heiing og glade mennesker. – Sånn høres ikke terror ut, sukket jeg lettet ut før jeg plutselig forstod hvorfor politiet hadde gjort en så grundig jobb med å stenge av hele området. Hele 6th Avenue var full av glade syklister som rolig tråkket seg oppover gaten. Det var rett og slett et lokalt sykkelløp! Typisk New York. Byen overrasker stadig.

Reisebrev fra ei uke på aleneferie i New York

Morgenfugler på sykkel opp 6th Avenue, gjennom nydelige Greenwich Village.

FLY, OVERNATTING OG PAKKELISTE:

Hvordan komme seg fra Norge til New York?

SAS flyr direkte til Newark Liberty International Airport fra Gardermoen

Norwegian flyr direkte til Stewart International Airport fra Bergen

IcelandAir flyr fra Gardermoen til John F. Kennedy International Airport med et stop underveis på Island. Her kan du uten ekstra flykostnad bli igjen noen dager på Island på vei til USA.

Du kan også reise til andre europeiske storbyer for å ta fly videre til New York derfra, så sjekk ut hvor du kommer deg fra din lokale flyplass.

Kan man reise utenom skoleferier og i tillegg droppe bagasje samt komfort ombord, kan man sikre seg billetter hos flyselskapene til ca kr. 3.000. Følg med på salg!

Husk også å kjøpe ESTA visum i god tid før avreise og sjekk at passet ditt er gyldig 6 måneder etter at du er trygt hjemme igjen i Norge.

Hvordan skaffe seg overnatting i New York?

Det vrimler av hoteller i storbyen, og vil du bo i nærheten av Penn Station velger du deg for eksempel Hotel Pennsylvania, Stewart Hotel New York eller Radisson Martinique on Broadway. Vil du våkne til utsikten over Central Park? Da velger du deg for eksempel The Ritz-Carlton New York  eller The Pierre, A Taj Hotel. Vil du bo nærmere Wall Street og finansdistriket? Da kan du sjekke inn på for eksempel Andaz Wall Street eller Four Points by Sheraton New York Downtown. Prisene per voksen per natt starter på rundt kr. 900, og det er egentlig bare ditt eget budsjett som setter grenser for hvor fasjonabelt eller ei du velger å bo.

AirBnB er også et godt alternativ om du ønsker å bo i et hjem. Her er det gode muligheter til å leie et soverom i en New Yorkers leilighet og gode vennskap kan oppstå som en bonus! Reiser dere en hel familie eller vennegjeng kan man fint låne en hel leilighet fremfor å bo på hotell sammen. Mange bygg er gamle og et tips er å sjekke om leiligheten har tilgang til heis. Det er noe du vil sette pris på å ha etter en lang dag i New Yorks gater. Prismessig begynner et privat rom fra kr. 600 og også lavere om du er villig til å forflytte deg over broen til Brooklyn-området, hvor Williamsburg og Bedford-Stuyvesant er to up-and-coming områder å bo.

Et rimeligere alternativ er å ta inn på et av byens mange hosteller. Her kan du få rom fra kr. 600, alt etter hvor mye du er villig til å dele med andre. Sjekk ut for eksempel Jazz On Columbus Circle Hostel, HI NYC Hostel eller Chelsea Cabins.

Hva pakker man med til New York?

– Gode inngåtte sko! Dette er ikke byen hvor man tar med splitter nye sko for å gå de inn.

– Klær avhengig av årstid! New York har bitende kald vind om vinteren og stekende sol om sommeren. Sjekk værmeldingen før kofferten pakkes.

– Fulladet kamera! Byen vrimler av “Kodak-moments” og du blir garantert bitt av fotobasillen.

– Eventyrlyst! Uansett om du er interessert i amerikansk historie, shopping, avslapping, sport eller karaokebarer, så finner du noe som passer for deg.

KOM I STEMNING FØR AVREISE:

5 sanger om New York

“New York” av King CAAN (2018)

“Empire State of Mind” av Jay-Z og Alicia Keys (2009)

“Englishman in New York” av Sting (1987)

“Theme from New York, New York” av Frank Sinatra (1980)

“New York City” av The Chainsmokers (2015)