– Denne krisen har jeg brukt godt
– Denne krisen har jeg brukt godt

– Denne krisen har jeg brukt godt

 – Kast aldri bort en krise, sier Berta Lende Røed på fremsiden av Kamille som er i salg akkurat nå. Og det kan jeg med hånden på hjertet si: Denne krisen har jeg brukt godt.

Mitt møte med Lena

Tanken om akkurat denne artikkelserien som er i Kamille nr 14/2018, kom til meg der jeg gikk hjemme, nedbemannet og undrende til hva fremtiden kunne gi meg. Det måtte da være mulig å kombinere min egen undring med å få spre litt håp til andre som var i samme situasjon som meg?

Det første frøet var sådd og omtrent samtidig krysset min vei over veien til Lena Andersen. 

Lena lager malekurs online som jeg i januar meldte meg på for å få inspirasjon til å leve litt innimellom alt. Da jeg ble kjent med Lenas historie, skjønte jeg at dette var en historie som flere måtte få høre. Jeg selv ble veldig inspirert av Lena og Mor Åse i meg tenkte at denne inspirasjonen må flere få ta del i.

Heldigvis for meg var Lena interessert i å fortelle sin historie og kort tid senere satte vi oss ned sammen for første gang.

Og for et intervju det ble. Praten gikk i lang tid, med både spørsmål og svar som kom rett fra hjertet på oss begge to. 

IMG_20181022_101828_823.jpg

– Ha tillit til at ting ordner seg, er Lenas mantra.

Dette traff meg veldig, for er det noe jeg har vært god på så er det å lage meg bekymringer og ha en plan A for hver og en bekymring som muligens måtte oppstå. Jeg har kalt dette for “å være i forkant”, men jeg må si at dette nok er en feilbruk av begrepet. Så det å ha tillit til at ting vil ordne seg tok jeg med meg videre fra intervjuet som min personlige skatt.

Da jeg skilte lag med Lena etter intervjuet, satt jeg ikke bare igjen med Lenas flotte tanker på min notatblokk. I tillegg var et håp sådd i meg om min egen fremtid.

For skulle jeg våge å ha tillit til at det kunne ordne seg for meg også? Skulle jeg våge å ikke ha en plan for 5 år frem i tid?

Mitt møte med Berta

Neste dame ut til å inspirere meg og andre ble Berta Lende Røed, gründer av FuelBox. Berta har jeg møtt et par ganger tidligere og hennes historie er et synlig bevis på at i kriser kan selv de mest fantastiske ting skje.

For ikke bare har Berta i dag et levebrød, men hennes FuelBox’er brukes over hele verden og hvor fint er ikke det å tenke på! 

Rause Berta inviterte meg hjem til henne for å ta intervjuet, og det ene gullkornet etter det andre ble velvillig delt med meg. Og da Berta sa sitatet som nå lyser mot oss i magasinhyllene fra fremsiden av Kamille, så kjente jeg at det traff meg midt i hjertet.

 – Kast aldri bort en skikkelig krise, sa Berta med trykk i stemmen.

Denne krisen skal jeg ikke kaste bort. Det husker jeg at jeg tenkte da jeg satt i bilen igjen.

IMG_20181022_102149_137.jpg

På bilturen hjem spant hodet mer og mer. For tenk om jeg også skulle klare å gjøre noe langvarig ut av noe som på denne tiden var på vei inn i krise igjen? Vinteren var på vei til å gå over i vår. Skulle dette bli Åses vår?

Mitt møte med Brit Christin

Artikkelen med Berta og Lenas historier ble ferdig skrevet. Tankene surret videre. Nå hadde jeg to inspirerende historier klar, men noe manglet. Våren var kommet, påskeliljene var på vei opp og jeg hadde kvalifisert meg for støtte til å etablere eget firma.

Jeg spør ei god venninne om ikke hun kjenner noen med en inspirerende historie. Bestillingen er at det må være noen som har opplevd et vendepunkt og som har brukt det negative til noe positivt. For nå begynner virkelig konturene å sette seg på hva jeg vil formidle.

Brit Christin Nyman Aarre sitt navn kommer opp med én gang. Sjefspunken som opplevde å gå på en skikkelig smell helsemessig. Sjefspunken som i dag har sitt eget firma og som velvillig deler av egne erfaringer for å hjelpe andre. Sjefspunken som skulle være med på arrangementet Kvelds med Handlingsmot samme kveld for å dele sin historie live. Jeg kjøpte billett og heiv meg med i publikum.

IMG_20181022_101548_033.jpg

Et par timer senere forstår jeg at det ikke var uten grunn at min vei skulle krysse Brit Christin sin. For ei dame. For en historie. For et budskap.

– Det er ikke farlig å falle, sier nemlig Brit Christin.

Jeg har begynt å skjønne det nå. 

Gode råd er ikke dyre…

Tre kvinner har delt sine historier med meg og parallelt med utgivelse av artikkelen i Kamille har jeg adoptert deres tankesett.  

Og når jeg skulle spørre noen eksperter om de ville dele sine gode råd, så ble valget veldig enkelt.

For hvem andre enn Bjørg Thorhallsdottir er bedre enn på å gi råd til deg som vil følge drømmene dine?

Og hvem andre enn Kathrine Aspaas kan gi sine beste råd for å vise sårbarhet?

For noen fantastiske damer! 

Når jeg nå ser artikkelen på trykk, når jeg leser alle deres kommentarer og meldinger om hvor glade dere blir for å lese akkurat disse historiene og rådene, når jeg merker hvor mange vi er som enten er i en krise eller er kommet ut av en…

Da merker jeg hvor enormt god støtte det er i fellesskapet. Jeg merker hvor godt det er å få dele. Jeg merker hvor godt det er å bli inspirert.

Underveis i arbeidet med akkurat denne artikkelen, har jeg selv latt meg inspirere av alle fem damene. Jeg har sugd til meg inspirasjon for å tørre, klare, mestre og våge hoppe før en er klar. Jeg har klamret meg til ordet “tillit” og gjentatte ganger tenkt “det er ikke farlig å falle”, for det er det jo virkelig ikke.

Og her er jeg altså i dag. Gründer og inspiratør. Har eget firma, forlag, bokutgivelse på gang og skriver artikler. Sjonglerer livet og jobben. Elsker kontoret jeg har og menneskene jeg møter på min vei. Jeg åpner dører jeg før ikke visste fantes. Jeg prøver og feiler. Noen ganger faller jeg. Hver eneste gang reiser jeg meg opp igjen.

Denne krisen har jeg brukt godt Innovasjonspark Stavanger

Tidlig morgen hos Innovasjonspark Stavanger. Denne fine resepsjonen møter meg hver morgen! Fotograf: Camilla Doig Lorentzen

Denne krisen har jeg brukt godt! 

Gode råd er virkelig ikke dyre. Og akkurat denne uken koster de ikke mer enn et Kamille på butikken.