Takk, alle dere fantastiske mennesker som har kommet med forslag!

For en fantastisk respons på fredagens innlegg. Om du ikke har lest det, finner du det HER. Jeg ba om hjelp til å erstatte ordet «pårørende» og dere har virkelig vært kreative og hjulpet meg! Jeg visste at jeg har mange fantastiske mennesker i mitt nettverk, og nå fikk jeg det bevist, nok en gang.

Noen av ordene jeg har fått som forslag følger her:

Påvirkere

Ordet «påvirkere» liker jeg veldig godt. Det kommer med en kraft i seg som jeg savner i ordet «pårørende». Når du er en påvirker, kan du være med å styre kursen. Du tenker kanskje at du ikke kan påvirke hvordan det går med den syke når du er med som en påvirker, og det er for mange sykdommer helt sant. Din tilstedeværelse kan ikke snu en brukken fot eller en hjernesvulst. Men du kan påvirke hvordan den syke har det mentalt, du kan påvirke med din energi hvor stemningen legges og nesten det viktigste: du kan påvirke hvordan du har det som pårørende! Så om du ikke styrer den sykes skute, så er det du som bestemmer kursen på ditt eget skip! 

Nærmeste, de nære og nært medmenneske

Flere har foreslått «nærmeste» og «de nære». I tillegg har «nært medmenneske» blitt nevnt. Dette er fine ord som beskriver en tett relasjon. Litt sånn som ordet «pårørende», som kommer fra ordet «beslektet». Bortsett fra at med disse ordene så er du ikke nødvendigvis i familie med den syke, slik «pårørende» opprinnelig oppstod. Man jo også være en pårørende uten å være en av de nærmeste eller de nære. Et nært medmenneske kan her absolutt være dekkende for en pårørende, men det må også sies at det er ikke alltid en pårørende er et medmenneske selv om man er tvungen til å stille opp gjennom en relasjon. 

Berørte og de nære berørte

Dette er også ord som er foreslått av flere og særlig ordet «berørte» sier for meg mye om sinnstemningen som kan oppstå av å bli en pårørende. Når du smaker på ordet «berørt», hva får du assosiasjoner til da? For meg personlig er ordene «berørte» og «de nære berørte» mer en tilstand du havner i enn ord som gir deg styrke. Egentlig litt sånn som «pårørende», men allikevel med mer følelse i. 

Forkjemper

Er du en pårørende eller en forkjemper? Ordet «forkjemper» lyser av vilje og kraft! Og ikke minst er begynnelsen av ordet, «for», en kraftfull måte å sette standarden på. Det er herlig å være for istedet for imot, iallfall her. Men om en pårørendesituasjon drar ut i tid, så blir livet fort en kamp for den pårørende. Og kaller du deg selv en forkjemper da, så blir det muligens bare en evig kamp, alt sammen?

Medgjengar

Her kommer en nynorsk nominert. Er ikke ordet «medgjengar» vakkert? Det gir meg mange av de samme assosiasjonene som ordene «nærmeste» og «de nære». Du går sammen med i tykt og tynt. Du er der ved den sykes side. Du er allikevel ikke i den sykes sko, men dine egne. Det dekker mye av det jeg ønsker meg av pårørendebegrepet!

Medlever

Nok et flott ord, med en god begynnelse og slutt! Når ordene «med» og «leve» settes sammen, blir det kraftig på en god måte. Det blir på mange måter det samme som ordet «medgjengar»; du lever med, men ikke i stedet for.

Bauta

Lukk øynene et øyeblikk mens du sier ordet «bauta» høyt for deg selv. Kjenner du seg meg, en ro i sjelen som brer seg? Det er for meg ingen tvil at en bauta ved min side hadde gjort meg veldig trygg i rollen som den syke. Men det forplikter å være en bauta og klarer jeg som pårørende å være det hele tiden? Jeg brukte ofte metaforen «Stå stødig som et fjell» for meg selv så jeg skulle stå stødig gjennom hver dag. Jeg ville være en bauta, men det sliter også å være den sterke i alle situasjoner når man egentlig kjenner seg svak og sårbar. Det er uansett ingen tvil om at ordet «bauta» er en solid og flott metafor å ta med seg videre, om ikke ordet erstatter «pårørende».

Heiagjeng

Alle trenger vi en heiagjeng! En gjeng med gode mennesker som heier deg frem og over målstreken. Som underveis gir deg drikke og motiverende tilrop mens du løper maratonen du ikke hadde meldt deg på selv. Og den følelsen når du kommer i mål og hele gjengen kaster seg rundt halsen på deg! Jeg pleier å si at pårørende trenger også en heiagjeng, kanskje en helt egen heiagjeng slik at det var massevis av overskudd til kun deg som pårørende. 

Omsorgsgiver, omsorgsperson, omsorgsansvarlig

Ordet «omsorgsgiver» har også blitt nevnt, og som jeg var inne på i blogginnlegget mitt HER, så ligger det bare gi og gi i navnet. Jeg vet at pårørende gjør nettopp det; gir og gir til det er helt tomt og dermed ender opp med problemer med egen helse. Så selv om jeg virkelig liker godt ordet «omsorgsgiver», så fyller det ikke begrepet med en kraft som jeg ser etter. Det samme gjelder både ordene «omsorgsperson» og «omsorgsansvarlig», som jeg savner en styrke i. Da må en i så fall snu bordet og si at omsorgen skal gå begge veier!

Ressursmenneske/-person

Jeg har fått noen innspill som inkluderer ordet «ressurs». Hør på disse: Støtteressurs. Motivasjonsressurs. Bidragsressurs. Ressursperson. Er det ikke noe veldig positivt, sterkt og godt i det å få være en ressurs? Pårørende behøves uten tvil i samarbeidet mellom den syke og behandlingsplass(ene). Vi er altså en av ressursene som trør til når behovet for hjelp eller pleie oppstår. Så må vi bare huske å fylle på slik at vi har noe å gi ut. Det må ikke bli knapphet på ressursen vi er, i vår egen disfavør.

Støttemenneske, støttehjul, støttespillere, mestringsvenn og skulder

Her er noen av de andre ordene som også er foreslått av dere fantastiske mennesker. Er det ikke utrolig mange bra forslag! Listen kunne sikkert ha fortsatt inn i det uendelige, men der skal vi ikke forville oss inn i dag. La oss holde oss til disse forslagene!

fantastiske mennesker
Foto: Joan Tsen, AppleSky Photography, NY

I helgen nå vil jeg gjerne lande på et ord. Ønsker du å si din mening? Gi meg en tilbakemelding! Jeg blir glad for å høre fra deg.

Og så kan du jo tygge litt på ordene selv. Kjenne etter hva du definerer deg som. Hvilke ord kjenner du at styrker deg og hvilke ord drar deg ned? 

Vi kan ikke alltid påvirke omstendighetene som skjer rundt oss, men vi kan påvirke hvordan vi selv har det. Og det ønsker jeg at det nye ordet bidrar til at vi pårørende husker på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.